Prometheus logo
linkerzijde




16 februari 2011 - Bettine Vriesekoop

De naam Bettine Vriesekoop (1961, Hazerswoude) is onlosmakelijk verbonden met tafeltennis en China. Haar prestaties als toptafeltennisser en de onvoorwaardelijke toewijding voor haar sport, zijn van grote betekenis geweest voor het toptafeltennis in Nederland. Vijfentwintig jaar is ze gezichtsbepalend voor deze sport: ze behaalt vele internationale en nationale titels en wordt tweemaal gekozen tot Sportvrouw van het jaar.

In haar rijke sportcarrière stuit ze steeds weer op de suprematie van de Chinese tafeltennissers. Wat is hun geheim? Na een aantal trainingsstages in het Mekka van het tafeltennis laten China en zijn bewoners haar niet meer los. Ze begint in 1996 aan de studie sinologie in Leiden en schrijft twee succesvolle boeken over haar ervaringen in China: Heimwee naar Peking (1994) over haar trainingsstages in China en Bij de Chinees (2006) over de paradoxen en geheimen van de Chinese cultuur. Aan de vooravond van de Olympische Spelen in 2008 verscheen Het Jaar van de Rat.

Mede geïnspireerd door haar levenspartner zet Bettine haar eerste stappen in de wereld van de journalistiek. Als self-made China expert krijgt Bettine Vriesekoop in 2006 de kans correspondente te worden voor NRC-Handelsblad en NRC-next. Drie jaar lang doet ze gepassioneerd verslag vanuit de hoofdstad Peking en reist ze kris kras door het onmetelijke land voor haar journalistieke verhalen. Bij de Olympische Spelen van 2008 in Beijing komt alles samen: haar eigen ervaringen als oud-deelnemer (Seoul 1988, Barcelona 1992), haar kennis van China en de topsport leveren bijzondere verhalen op. In de zomer van 2009 sluit ze haar tijd als China-correspondent af met een terugblik in NRC-Handelsblad. (1999) in Amsterdam.

Naast boeken over China schrijft Bettine Vriesekoop journalistieke verhalen, interviews en columns in opdracht. Haar interesse ligt breder dan China alleen. Ze heeft grote interesse voor thema’s als spiritualiteit en kunst, maar ook sport, gezondheidszorg en duurzaamheid hebben haar belangstelling.
Radio en televisie: Bettine was niet alleen zelf veelvuldig onderwerp in radio en televisieprogramma’s, ze werkt ook regelmatig als journalist voor deze media. Ze maakt reportages en interviews voor onder andere NOS Studie Sportzomer en voor verschillende radioprogramma’s.

Duizend dagen in China.
Het nieuwe boek van Bettine Vriesekoop, Duizend dagen in China beschrijft hoe een alleenstaande moeder met journalistieke ambities zich staande houdt in twee onvoorspelbare werelden: die van de Chinezen en die van de journalistiek.
In de aanloop naar de Olympische Spelen doet ze verslag van de opstanden in Tibet, de aardbeving in Sichuan en de confrontatie tussen Oost en West.

Uit: Boekenkrant Nieuwsbrief
Op 28 januari verschijnt Duizend dagen in China, geschreven door Bettine Vriesekoop.
We interviewden haar over het boek en de achtergronden.

"Dankzij mijn sportcarrière, mijn bekendheid in China en de beheersing van de taal mocht ik in 2006 als journalist voor het NRC Handelsblad naar China, vooral voor de Olympische Spelen van 2008. Het betekende wel dat ik naar het land moest verhuizen, als alleenstaande moeder met een zoon.
De grootste cultuurshock bleek de communicatie te zijn. Ik spreek de taal, maar de lading van bepaalde woorden is soms lastig in te schatten. En hoewel ik dacht duidelijk te zijn tegen de Chinezen, bleek ik nog niet duidelijk genoeg.
Ook in een ander opzicht was het erg wennen: Chinezen zijn het niet gewend om initiatief te nemen. Ze leren van jongs af aan dat ze moeten luisteren naar anderen, te beginnen met hun ouders en hun leraren. Ik moest mensen soms echt tot actie aanzetten.
Maar veel zaken zijn goed geregeld, onder meer omdat ze zoveel goedkope arbeidskrachten hebben. Als ik een probleem met mijn internet had, stond er binnen een half uur een medewerker aan de deur die het probleem oploste. Je kunt je vloer laten dweilen of je tuin laten opknappen voor een schijntje."